No dobra, nie będę ściemniała, młodsze musi spać, no chyba że macie takie co to leży spokojnie zafascynowane białymi lampami na tle białego sufitu. Jak już sprawa maleństwa jest opanowana to wystarczy zaangażować starszaka do robienia obiadu. I uzbroić się w hektolitry cierpliwości. Dziecko będzie przeszczęśliwe mogąc wykonywać dorosłe czynności, a dorosły będzie przeszczęśliwy mogąc wypić łyk ulubionej herbaty. Win – win situation. Idealnie. 🙂

Zastanówmy się co nasz szkrab lubi, co go fascynuje. Nasz uwielbia miksować, blendować, przesypywać i przelewać… No więc na obiad będzie coś co wystarczy wsypać, wymieszać, zmiksować a potem ulepić – leniwe pierogi.

Uzbrojona po pachy w stoicki spokój stawiam przed Synem misę, obok kładę twaróg. Nawet nie muszę nic mówić, twaróg celnie ląduje w misce.

leniwe-3.jpg
Teraz należy wykazać się szczególnym wytrenowaniem. Wytrenowaniem stanu być-ponad-to. Przychodzi czas na przesiewanie mąki. Tu też słowa są zbędne. Jednym sprawnym ruchem mąka ląduje w naczyniu a wokół nagle tak jakoś biało… Blat biały, rękawki białe, powietrze gęste od opadającej mąki… Tu polecam napić się wspomnianej wcześniej ulubionej herbaty z pięknej filiżanki, a najlepiej jak ulubioną herbatą jest… melisa. Tak, czas na relaks.
Misę zawierającą wszystkie trzy składniki montuję do miksera. Razem gapimy się, obserwujemy jak mąka najpierw kłębi się w całej misie, by za chwilę, łącząc się z twarogiem, przybrać formę piasku i w końcu utworzyć jedną kulę.

Kolejny etap – prace ręczne – bierzemy na warsztat wielką kulę „białej plasteliny”. Rodzic w tym momencie wstawia gar wody, dopijając swoją meliskę a kochany szkrab lepi najpiękniejsze kluski pod słońcem.

leniwe-1

Teraz wystarczy już tylko wrzucić na wrzątek małe arcydzieła i… zająć się sprzątaniem kuchni… 😉 Obiad gotowy!

Składniki na kluski leniwe bez jajek:
500g twarogu
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1,5 – 2 szklanki mąki pszennej

Wszystkie składniki mieszamy ręką / łyżką / mikserem. Robimy to w miarę szybko, im dłużej będziemy mieszać tym twaróg wchłonie więcej mąki i kluski będą bardziej twarde.

Do podania:
olej kokosowy / masło 
bułka tarta
cynamon

Na rozgrzany tłuszcz wsypujemy bułkę tartą. Chwilę razem podgrzewamy.
Podajemy posypane np. cynamonem lub w wersji dla dorosłych cukrem. 😉
Smacznego!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here